2005.

Druga književna Kolonija pisaca dijaspore, Bijela 2005.

Slike 2005

 

U subotu, 23. Jula 2005. g. U Bijeloj kod Herceg Novog počela je sa radom Druga književna kolonija pisaca iz dijaspore.

Na programu je promocija desetog jubilarnog almanaha „Stopama Crnjanskog“ Udruženja pisaca „Sedmica“ iz Frankfurta na Majni.

Reč o knjizi je održala Larisa Vidić, a pisci iz rasejanja i domaćini iz Boke predstavili su se sa svojim književnim prilozima – poezijom i prozom.

Iz Nemačke su doputovali Larisa Vidić, Ignjatije Slijepčević, Verica Tričković, Igor Rems i Milutin Alempijević. Iz Švedske je došao dr Aleksandar Milošević, predsednik Književnog udruženja “Miloš Crnjanski”, Stokholm. Iz Francuske su stigli Ranka Todorović Grubešić kao i Gordana i Nikola Šuica, Pariz, a iz Australije pesnikinja Vera Aleksandrić.

Domaćin Književne kolonije je bilo SPKD “Prosvjeta”, Herceg Novi, sa predsednicom Oliverom Doklestić, a od domaćih pisaca u Književnoj koloniji su učestvovali, pored Olivere Doklestić I Vinka Perišić Šarenac, Špiro Živković, Snežana Vukićević Čvoro, svi iz Herceg Novog, Dušanka Bojičić i Vera Vidicki iz Beograda, Ljiljana Ana Vučković, Niš i Ljubodrag Živanovic, Kragujevac, Srbija.

Na književnoj večeri u Bijeloj promovisan je i novi roman Milutina Alempijevića “Tragom sunca”, a o romanu su govorile prof. dr. Darinka Vučinić i Larisa Vidić. Napomenule su da je reč o novoj vrsti romana, nepoznatoj u književnosti. Novina je u kompozicionom smislu. Roman je objavila Narodna knjiga, Beograd, 2005. U redakciji Milete Aćimovića Ivkova.

U drugom delu književne večeri je održana PESNIČKA NOĆ na kojoj su učestvovali svi prisutni pesnici.

Žiri u sastavu prof. Dr Darinka Vučinić, Vinka Perišić i Milutin Alempijević dodelio je književne nagrade „Galebovo pero, Bijela 2005.“

„Zlatno galebovo pero, Bijela 2005.“ Osvojio je Špiro Živković za pesmu „Zaštiti, spasi i sakloni“. „Srebrno galebovo pero, Bijela 2005“ osvojila je Olivera Doklestić za pesmu „Djavolska Margarita“. a “Bronzano pero, Bijela 2005” osvojio je Nikola Šuica za pesmu “Pesma”.

Pisci iz dijaspore su gostovali 25. Jula 2005. u kući Ive Andrica u Herceg Novom.

Novljanskoj publici su se predstavili pisci iz dijaspore zajedno sa domaćinima, članovima Književne zajednice Herceg Novi uz prijatnu muziku poznate novljanske Klape.

Promovisan je jubilarni almanah „Stopama Crnjanskog“ frankfurtske Sedmice kao i roman „Pet šešira“ autora Ranke Todorović Grubešić iz Pariza. O romanu su se pohvalno izrazile prof. Dr Darinka Vučinić kao i Larisa Vidić.

Kulturni centar “Nikola Djurković” iz Kotora je organizovao piscima iz dijaspore prijatno veče u Gradskoj biblioteci a program su uveličali mladi umetnici na flauti.

PREDSTAVNICI MINISTARSTVA ZA DIJASPORU VLADE SRBIJE, koja je bila pokrovitelj ove manifestacije, Olga Milojević i Vanka Dubovac družile su se sa učesnicima Kolonije. Gospodje Smilje harmonika je naravno pratila recitovanje i pevanje pesama do duboko u noć.

NAGRADJENI RADOVI - SVI PISCI IZ KNJIGE

Umetničko udruženje Milutin Alempijević

Kunstverein "Milutin Alempijevic e.V.",

Frankfurt am Main