2007.

Četvrta književna Kolonija pisaca dijaspore, Bijela 2007.

Književno veče, Bijela 2007.

Književno veče, Herceg Novi 2007.

 

Knji# iz dijaspore su se po četvrti put avgusta 2007. godine okupili u Boki Kotorskoj na književnoj koloniji. Osnivač i idejni tvorac Kolonije je Milutin Alempijević iz Frankfurta. U njegovom vrtu u Bijeloj, Vrtu poezije, počinje svake godine Kolonija sa svojim radom.

Pesnici iz dijaspore koji su učestvovali u radu kolonije su došli sa svih strana sveta. Iz Australije, Sidneja, su prisustvovale Toda Matić Medić i Vida Simić Maljković, iz Francuske Gordana i Nikola Šuica, iz Nemačke Larisa Vidić, Ignjatije Slijepčević, Uroš Vulinović kao i nemački pesnik Volfgang Fese, iz Holandije Vjekoslav Vukadin itd. Pored pesnika iz dijaspore u radu Kolonije su učestvovali i crnogorski pesnici iz Tivta iz književnog kluba More Milica Papović, Duška Kosović, Slavo Odalović, Branko Čelanović, Danilo Jovanović, zatim Radomir Uljarević iz Podgorice, iz Bijele Vinka Perišić i mladi stvaralac Vesna Milošević koja je sakupila opštu naklonost starijih kolega. Takođe su u radu kolonije učestvovali i pesnici iz Herceg Novog Olivera Doklestić i Snežana Vukićević Čvoro kao i Branka Subotić iz Kotora i Mileta Tomović iz Radovića.

Medijator svih književnih večeri je bila Vinka Perišić, inače sekretar Kolonije.

Članovi žirija bili su Larisa Vidić iz Frankfurta i poznati književnici Vuk Krnjević i dr Stojan Đorđ|ić iz Beograda.

U okviru dana Književne kolonije pisaca dijaspore, Bijela 2007, učesnici su gostovali, posle prve književne večeri u Bijeloj, u Kotoru u romantičnom Atrijumu kotorske biblioteke, u Amfiteatru u Herceg Novom kao i na Vodenoj kočiji u Tivtu.

Završno veče i dodela nagrada Albatros je održano u Bijeloj na terasi pored mora hotela Delfin.

Zlatni albatros je dobio Mileta Tomović iz Radovića za pesmu Crna Gora, Srebrni albatros je pripao Todi Matić Medić iz Sidneja za pesmu Nad srebrnom rekom i Bronzani albatros je pripao Duški Kosović iz Tivta za pesmu Tajna.

Pesničko okupljanje od 11. do 21. avgusta pisaca dijaspore pokriveno je medijskim sponzorima Radio Herceg Novi i dnevnim novinama DAN.

NAGRADJENI RADOVI - SVI PISCI

Umetničko udruženje Milutin Alempijević

Kunstverein "Milutin Alempijevic e.V.",

Frankfurt am Main