2008.

Peta knjizevna Kolonija pisaca dijaspore, Bijela 2008.

Slike sa književne večeri, Bijela 2008.

Slike sa književne večeri, Tivat 2008.

Slike sa književne večeri, Herceg Novi 2008.

Slike sa završne književne večeri u Bijeloj restoran Ribar,2008.

 

 

 

Peta književna kolonija pisaca dijaspore „Bijela 2008“ kao i uvek počela je književnom večeri u vrtu Alempijevića 12. avgusta, na kojoj su se okupili pisci koji žive i rade rasejani po svetu. Oni su udružili svoje nadahnuće sa piscima iz Boke i Srbije.

Nakon zvaničnog otvaranja, predsednik Kolonije Milutin Alempijević je najavio program rada i mesta održavanja večeri poezije u narednim danima. Pročitane su nove pesme nastale u razdoblju između dve kolonije. Pesnici su čitali publici i jedni drugima svoje nove stihove uz malu zakusku i prijatnu muziku frankfurtskog di- džeja Silva Nova dugo u noć.

Pesnici su svoje prijateljstvo utemeljili i ovde u Boki se osećaju kao kod kuće.

U ovoj petoj književnoj Koloniji učestvovali su Larisa Vidić, Uroš Vulinović, Milutin Alempijević svi iz Nemačke, Eleonora Luthander iz Švedske, Isidora Perišić iz Amerike, Vjekoslav Vukadin iz Holandije, Gordana i Nikola Šuica iz Francuske. U radu kolonije učestvovali su i hercegnovski pisci Olivera Doklestić i Snežana Vukićević Čvoro, Radomir Uljarević iz Podgorice, Vuk Krnjević iz Beograda. Odazvali su se i pisci iz Tivta Milica Papović, Duška Kosović, Danilo Jovanović, Slavo Odalović, Branko Čelanović, kao i Mileta Tomović iz Radovića. Iz Srpske Republike stigla je mlade pesnikinje - učenice Bojana Mastilo iz Novog Goražda i Ana Jelovac iz Herceg Novog.

Medijator književne večeri je bila pesnikinja Vinka Perišić Šarenac.

Posle književne večeri u Bijeloj, 14.avgusta je po tradiciji je održan odličan pesnički maraton na Vodenoj kočiji u Tivtu. Domaćin je bio KK „More“ iz Tivta sa predsednikom Milicom Papović na čelu.

Uz veliki broj publike, koja je zbog manjka mesta na brodu bila na molu, veče je letelo u pesničkom nadmetanju pisaca iz dijaspore, Boke i Srbije.

Ovoj književnoj večeri prisustvovala je i Olga Milojević, predstavnik ministarstva za dijasporu Vlade Republike Srbije, koje je inače i pokrovitelj ove Kolonije. Osim učesnika prethodne književne večeri u Bijeloj došli su i Dušanka Matijević i Miro Sindik iz Austrije, Vladimir Sekulović iz Danske i Draško Vulević iz Podgorice.

Treće književno veče je održano u amfiteatru hercegnovskog pozorišta 16.avgusta . Gost večeri je bio folklorni sastav „Branko Radičević“ iz Darde, inače pobednik 13. Evropske smotre folklora srpske dijaspore.U ovoj književnoj večeri su se pesnici dijaspore predstavili novljanskoj publici. Domaćin večeri je bilo SPKD Prosveta u čije ime je mnogobrojne goste pozdravila predsednica Olivera Doklestić. Gosti večeri su bili Grujo Lero iz Srpske Republike i mlada pesnilinja Branka Denda iz H. Novog.

Grujo Lero je oduševio prisutne svojom novom knjigom aforizama a naročito je ostavio utisak njegov aforizam:

„ Danas bi i Filip Višnjić video koliko je sati!“

Takođe je opšte divljenje publike izazavao i folklorni ansambl „Branko Radičević“ svojom fenomenalnom igrom i pevanjem. Izvodili su igre iz Srbije i Slavonije.

Nikola Šuica iz Francuske je poručio da dok ovako igramo i pevamo nećemo propasti.

Poslednje i završno književno veče Kolonije održno je u restoranu „Ribar“ u Bijeloj. Koncepcija ove večeri je predviđala da okupljeni pesnici predaju svoje nagrade ziriju na ocenjivanje. Žiri u sastavu Vuk Krnjević, Srbija, Janko Vujinović, Poljska i Larisa Vidić, Nemačka dodelio je je nagrade: „Zlatni albatros“ je osvojio Mileta Tomović iz Tivta za pesmu „Ništa“, „Srebrni albatros“ je osvojila Eleonora Luthander iz Švedske za pesmu „Zaljubljena u težinu“, a „Bronzani albatros“ je osvojila Milica Papović iz Tivta za pesmu „Oblak suza“.

Osim učesnika prethodnih večeri pristigao je i Veselin Lazarević iz Podgorice

NAGRADJENI RADOVI

Umetničko udruženje Milutin Alempijević

Kunstverein "Milutin Alempijevic e.V.",

Frankfurt am Main