2009.

Sesta knjizevna Kolonija pisaca dijaspore, Bijela 2009.

NAGRADJENI RADOVI

Umetničko udruženje Milutin Alempijević

Kunstverein "Milutin Alempijevic e.V.",

Frankfurt am Main

 

Slike otvaranje Književne kolonije , Bijela 2009.

Slike sa književne večeri , Tivat 2009.

Slike sa književne večeri, Herceg Novi 2009.

Slike sa književne večeri, Dučići 2009.

Šesta Književna kolonija pisaca dijaspore počela je u Bijeloj, tradicionalno u vrtu poezije porodice Alempijević.

Na Književnoj koloniji učestvovali su Vjekoslav Vukadin iz Holandije, Gordana i Nikola Šuica iz Francuske, Ljubiša Simić, predsednik Udruženja pisaca „Sedmica“ iz Frankfurta, Larisa Vidić i Ruža Mijović, potpredsednici Udruženja, Nisveta Grabovac, blagajnik Udruženja, Stanka Amon i Uroš Vulinović, takođe iz Nemačke, Eleonora Luthander i Aleksandar Milošević iz Švedske, Toda Matić Medić iz Australije, Vjera Milačić – Drekalović iz Grčke, Jaša Grobarov i Vuk Krnjević iz Srbije. Od pesnika iz Crne Gore učestvovali su Draško Vulević, Andrija Radulović, Milica Bakrač, Olivera Doklestić, Snežana Čvoro, Milica Papović, Danilo Jovanović i Slavo Odalović.

Ovoliki broj učesnika najbolji je pokazatelj da ova književna kolonija sve više dobija na međunarodnom značaju i da stiče status prestižne manifestacije.

Na otvaranje kolonije, u Vrtu poezije, pesnici su stigli sa svih kontinenata, i u divnoj avgustovskoj noći stvorili čarobnu atmosferu, a skupu se pridružio i gospodin Ilija Lakušić, predsednik Udruženja književnika Crne Gore.

Kao domaćin kolonije, goste je pozdravio Milutin Alempijević koji je dao znak za početak kolonije. Vizuelni utisak tom prilikom upotpunile su i slike poznatog slikara iz Srbije Radoslava Prelevića, a dragi gost je bio i Branko Kovačević, vlasnik galerije „Most“ iz Podgorice. Kao gosti večeri učestvovali su izvorna grupa „Zlatni vez“ iz Bijele, Isidora Perišić iz Čikaga i Goran Dejanović iz benda „Utopija srednje klase! iz Herceg Novog.

 

U okviru Književne kolonije pisaca dijaspore, Bijela 2009 a ujedno i završno veče, održan je prvi međunarodni susret književnika posvećen Stevanu Dučiću u Dučićima- Kučima.

Pored autora iz crne Gore Stevanu Dučiću su u pohode došli i pisci iz Srbije, Australije, Francuske, Holandije, Švedske, Grčke, Danske, BIH, Hrvatske...

Poznati u zemljama u kojima žive i stvaraju kao kvalitetni pisci, u rodnom mestu Stevana Dučića, goste iz dijaspore poklonicima lepe reči, predstavili su se stihovima. Među njima bio je i Vuk Krnjević, pisac iz Srbije, koji je istakao da predstavlja posebnu čast biti u kraju koji ima ne samo Marka Miljanova, već i Stevana Dučića. Iz Nemačke je došla Larisa Vidić, iz Grčke Vjera Drekalović, iz daleke Australije Toda Matić Medić.

„Srećan sam što sam došao u mitsku zemlju poezije. Činjenica je da je u arhivama pronađeno stvaralaštvo Stevana Dučića, pokazuje da Crna Gora ne da svoje blago. To je veliki trenutak za ovo selo, koje ima ne samo Marka Miljanova, već i Stevana Dučića“, kazao je pored ostalog Raša Popov.

Na susrete pisaca došao je i Nikola Šuica iz Francuske, Aleksandar Milošević iz Švedske, Mišo Kuburović iz Danske, Borivoje Minić, Mihailo Vujanić i Radica Biljić iz Srbije, Stanka Raičković Amon iz Nemačke, Vesna Oborina, Uroš Vulinović iz Nemačke, Eleonora Luthander iz Švedske, Zorka Jeknić iz Hrvatske, a iz Crne Gore Dučiću u pohode bili su Svetozar Samardžić, Vinka Perišić, Milica Papović, Rajko Joličić, Dragoljub Draško Vulević i Slavo Obradović.

U ime meštana Dučića, dobrodošlicu gostima poželeo je Ratko Mitrović, koji je, između ostalog rekao da je u Arhivu SANU pronašao izgubljeni rukopis Stevana Dučića, koji će uskoro, kako je najavio, biti publikovan i predstavljen javnosti.

Ličnost i delo Stevana Dučića, koji je rodno selo proslavio daleko van granica Crne Gore, gostima iz dijaspore predstavio je književnik Dragoljub Draško Vulević.

„Stevan Dučić je dugo bio istaknuti kamenorezac u svom selu i plemenu, ostavio je neizbrisiv trag u kamenu pokazujući umeće, a svoj umetnički talenat nastavio u reči, pesmi i priči. Pisao je i pripovetke, a povremeno je u raznim časopisima objavljivao svoje priče. Uporedo je zapisivao epske narodne pesme ili kako je on voleo da kaže, pesme po ugledu naroda. Stevan Dučić, u čiju čast se organizuju ovi susreti, bio je savremenik i bliski saradnik vojvode Marka Miljanova i učestvovao je u prepisivanju njegovih rukopisa. Iako je bio samouk, bez redovnog i studioznog obrazovanja, Dučić je kao značajan etnolog i etnograf, bio saradnik dr Jovana Erdeljanovića. koji je o Dučiću zapisao da je reč o čoveku osobitog dara i velike ljubavi za knjigu i književni, naročito naučni, odnosno istraživački rad u narodu... Najznačajnije Dučićevo delo je studija „Život i običaji plemena Kuča“, a objavljen je i roman „Ili Kuč“, a nedavnoi Dučićeva zbirka „Junačke narodne pesme iz brdskog plemena Kuča u Kr. Crnoj Gori“, kazao je Vulević.

Nakon zvaničnog delo programa, druženje sa piscima nastavljeno je uz muziku i pesmu i obećanje da se u još većem broju, na istom mestu i u isto vreme, vide i naredne godine.

Manifestaciju „Stevanu Dučiću u pohode“ zajednički su organizovali Udruženje pisaca iz dijaspore „Sedmica“ sa sedištem u Frankfurtu na Majni i Dom omladine „Dučići“.

Susret pisaca u Dučićima označili su i kraj šeste Književne kolonije pisaca iz dijaspore, koja je prethodnih dana održana na našem primorju. Kao i svake godine, organizator je raspisao konkurs na koji je pristiglo 200 radova. O dobitnicima je odlučivao žiri u sastavu: Larisa Vidić, Vuk Krnjević i Milutin Alempijević. Žiri je doneo odluku da „Zlatni albatros“ dobije Dragoljub Draško Vulević za pesmu „Sanjam zavičaj“, „Srebrnog albatrosa“ Borivoje Minić za pesmu „Luda“, dok je bronzani albatros“ pripao Vinki Perišić za „Raboš ljubavi“.