2010.

ODLAZAK ČUVARA SRPSKOG JEZIKA U INOSTRANSTVU

Povodom nedavne smrti organizatora Književne kolonije pesnika dijaspore, Bijela, Milutina Alempijevića održane su nekoliko književnih večeri.

Milutin Alempijević je intenzivno bio prisutan u kulturnoj javnosti dugo godina, kako u inostranstvu, u Nemačkoj, tako i u Srbiji i Crnoj Gori. Književne večeri su organizovali prijatelji pisci, dugogodišnji učesnici Kolonija i to u Herceg novom, Tivtu i Dučićima kod Podgorice.

O životu i radu Milutina Alempijevića u ime Udruženja književnika Srbije govorio je Vuk Krnjevič, koji je naglasio da je ovaj stvaralac ostavio duboke tragove a da su njegove zasluge mnogo trajnije jer je uspeo da skupi pisce iz dijaspore u Frankfurtu na Majni, a poslednje decenije i u Boki.

- Svi koji smo učestvovali na razne načine u tim priredbama sećamo se njegove privrženosti i pažnje koju je posvećivao svakom piscu iz dijaspore, a kasnije smo se pridruživali i mi iz Boke, Crne Gore, Srbije u toj njegovoj savršeno organizovanoj akciji.- rekao je Vuk Krnjević.

- Porodica Alempijević će i narednih godina nastaviti da neguje ono što je Milutin započeo i ustanovio, kako bi se srpski jezik i dalje negovao i razvijao u dijaspori. Alempijević je govorio jezikom kojim su napisana najlepša dela od Bore Stankovića pa do danas.- dodao je Vuk Krnjević, pa nastavio:

Brižan da se srpski jezik ne izgubi u generacijama koje odrastaju van matice i koji stasavaju u drugim jezičkim sredinama, Milutin Alempijević je u Frankfurtu na Majni svake godine organizovao Majske i Oktobarske susrete pisaca dijaspore u okviru UP „Sedmica“ čiji je osnivač bio.

O Milutinu Alempijeviću govorio je i Nikola Šuica. lični prijatelj i saradnik iz Pariza koji deo godine provodi u Herceg Novom.

- Čovek je atom u senci beskraja. Milutin je bio katalizator koji nas je okupljao u Evropi i ovde u Boki, zato je njegovim odlaskom gubitak nenadoknadiv, Naša je dužnost da nastavimo .gde je on stao rekao je izmedju ostlog Nikola Šuica.

Sa bogatom programom održane su pesničke večeri u kući Ive Andrića u Herceg Novom, na Vodenoj kočiji u Tivtu i u Dučićima kod Podgorice kao omaž prijatelju i kolegi po peru Milutinu Alempijeviću.

Pesnici koji su učestvovali pored Vuka Krnjevića i Nikole Šuice su: Radomir Uljarević. Podgorica, Vjekoslav Vukadin iz Holandije, Spasoje Milovanović iz Kruševca, Višnja Kosović, Herceg Novi, Olivera Doklestić, Herceg Novi, Snežana Vukićević Čvoro, Herceg Novi, Sveto Samardžić iz Tivta, Vera Drekalović Milačić, Grčka, mlada ukrajinska pesnikinja Sofija Fedosjuk, Gordana Krsmanović iz Osla, Draško Vulević, Podgorica, Milica Papović, Tivat, Uroš Vulinović, Nemačka, Slavo Odalović, Tivat, Vinka Perišić Šarenac, Bijela, Mileta Tomović, Radovići, a Sara Janjić je kazivala stihove Milutina Alempijevića.

Umetničko udruženje Milutin Alempijević

Kunstverein "Milutin Alempijevic e.V.",

Frankfurt am Main