2012.

U Bijeloj je 11. avgusta 2012. započela po prvi put rad Književna kolonija dijaspore u organizaciji

novonastalog Umetničkog udruženja „Milutin Alempijević“ iz Frankfurta na Majni.

Tradicionalno okupljanje koje je za života organizovao Milutin, ovaj put su organizovale njegove ćerke Radmila i Slavica, naravno uz pomoć njegove udovice Kosane.

Pesnici iz dijaspore i bivše Jugoslavije su se okupili u Boki, u Bijeloj u Vrtu poezije Alempijevića.

Ovom prilikom je organizovana promocija prve knjige, ovog novog udruženja, almanaha „Vetar po ocu“. Knjiga je sastavljena od radova prispelih na Međunarodni književni konkurs- Bijela 2012, na koji se javilo oko 459 autora iz Evrope, Australije, sa Novog Zelanda, Kine, Rusije, Amerike, Japana, Kanade, Afrike ..

U žiriju konkursa bili su Larisa Vidić, Nemačka, Vinka Perišić Šarenac, Crna Gora, Vuk Krnjević, Srbija, Ilija Lakušič, predsednik udruženja književnika Crne Gore i Radmila Glišić, predsednik Udruženja „Milutin Alempijević“.

Skup je biranim rečima pozdravio Vuk Krnjević bez čije moralne i svake druge pomoći možda ovo Udruženje ne bi bilo ni osnovano:

- Milutin Alempijević je okupljao ljubitelje lepe reči sa svih kontinenata u Frankfurtu na Majni kao osnivač i dugogodišnji predsednik Sedmice, ali i ovde u Bijeloj. Iza sebe je ostavio značajan trag, brojne knjige, kako svoje, tako i kolega po peru iz rasejanja. Zahvaljujem se ćerkama Milutina Alempijevića što su obnovile ove susrete i formirale novi konkurs.

Na ovoj večeri poezije a i sledećim učestvovali su pored Vuka Krnjevića i Nikola i Gordana Šuica, Francuska, Uroš Vulinović, Nemačka, Vjekoslav Vukadin, Holandija, Safeta Osmičić, Holandija, Kristina Đaković, Nemačka, Marija Milutinović, Nemačka, Eleonora i Aleksandra Luthander, Švedska, Aleksandar Milošević, Švedska, bugarske pesnikinje Miljana Paskajeva i Maja Mitrova, Grujo Lero, Srpska Republika, Volfgang Feze, Nemačka, Vera Milačić Drekalović, Grčka, Vito Šipragić. Nemačka, Mišo Kuburović, Danska i brojni crnogoski pisci Draško Vulević, Olivera Doklestić. Milica Papović, Vinka Perišić Šarenac, Vladimir Sekulović, Neda Luković, mr Slobodan Ćurović, Slava Vojinović, Branka Vukšić, Mileta Tomović, Sveto Samardžić i mnogi drugi.

Ovoj književnoj večeri je prisustvovala i Vesna Lalić iz Konzulata Republike Srbije.

Veče je uspešno proteklo u druženju dugogodišnjih prijatelja.

Narednog dana je bilo književno veče u Tivtu na Vodenoj kočiji kojoj je prisustvovao i predsednik udruženja književnika Crne Gore Ilija Lakušić u organizaciji KK „More“ iz Tivta kao domaćina i tada je održan književni maraton koji je trajao do duboko u noć. Predsednica književnog kluba Milica Papović je bila medijator. Okupljeni pesnici su predali svoje radove na konkurs „Stevan Dučić“ za najbolju pesmu, a pobednici će biti proglašeni poslednje večeri u Dučićima.

Međunarodna kolonija pisaca dijaspore posetila je i Herceg Novi i organizovano je književno veče u kući Ive Andrića u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ iz H. Novog gde je medijator bila Olivera Doklestić, predsednica udruženja.

Ovo književno veče je bilo posvećeno promocijama novih knjiga.

Uz kazivanje poezije i aforizama promovisani su naslovi almanah „Vetar po ocu“ frankfurtskog Umetničkog udruženja „Milutin Alempijević“, „Dragi moj Aleksa“ Nikole Šuice iz Francuske, „Karneval X“ nemačkog pisca Volfganga Fezea, kao i knjige poezije „Kraljica noći“ i zbirka aforizama „Iza granice smjelosti“ tivatske pesnikinje Milice Papović, i zbirka poezije „Raboš srca i pogače“ Vinke Perišić Šarenac.

Posle pozdravne reči Slavica Alempijević je upoznala prisutne sa radom novog Umetničkog udruženja „Milutin Alempijević“, kao i prvom knjigom almanahom tog udruženja simboličkog naziva „Vetar po ocu“.

Filozof Višnja Kosović je predstavila knjigu „Dragi moj Aleksa“ Nikole Šuice koji se u knjizi obraća svom unuku i upoznaje ga sa istorijom njegove porodice.

Volfgang Feze je pročitao deo svoje knjige „Karneval u X“ na nemačkom jeziku, a Marija Milutinović na srpskom, kao i književnu kritiku.

Milica Papović je kazivala svoje stihove i aforizme iz novih knjiga, a Vinka Perišič Šarenac je čitala svoje pesme na srpskom, dok su i Marija Milutinović na engleskom i Volfgang Feze na nemačkom jeziku čitali njene pesme.

U organizaciji Umetničkog udruženja „Milutin Alempijević“ iz Frankfurta na Majni i Doma kulture u Dučićima u Kučima, u okviru Književne kolonije pisaca dijaspore, održan je četvrti medjunarodni susret pisaca „Stevanu Dučiću u pohode“.

Prisutne je pozdravio Dragoljub Draško Vulević, predsednik Organizacionog odbora i koordinator svih programa između Crne Gore i dijaspore.

Pored dosadašnjih učesnika, bili su prisutni i: akademik Žarko Đurović, Tripko Draganić, Dragan Koprivica, Ranko Jovović, Naod Vukovič, Veselin Brnović, Radovan Radović, Miladin Trufović, Čedo Kovačević, Miodrag Čabarkapa, Vjera Bojanić, Slava Vojinović, Stoja Nikčević i Radmila Knežević, kao i mnogobrojna publika.

Pisci su se natpevavali svojim stihovima.

Umetničko udruženje „Milutin Alempijević“ je uručilo Gramatu za doprinos kulturi i međunarodnoj saradnji umetnika Vladimiru Batu Đuroviću koji je ujedno i bio sponzor ovog kao i svih prethodnih druženja u Dučićima.

Ove godine je, na konkursu „Stevan Dučić“ organizovanom u toku Kolonije, žiri na čelu sa dr Draganom Koprivicom, proglasio dobitnike nagrada; Prva nagrada Stoja Nikčević, za pesmu „Moja vaseljena“, druga nagrada Žarko Djurović, za pesmu „Putanjom slovnog klatna“, treća nagrada Miodrag Čabarkapa za pesmu „Sjaj meteora“, pohvale Radmila Knežević i Slavka Klikovac.

Na samom kraju bogatog programa veče je začinio zvukom gusala Ljubo Duletić iz Budve.

 

Umetničko udruženje Milutin Alempijević

Kunstverein "Milutin Alempijevic e.V.",

Frankfurt am Main