Albatros za priču

Umetničko udruženje Milutin Alempijević

Kunstverein "Milutin Alempijevic e.V.",

Frankfurt am Main

PRVA NAGRADA / ZLATNI ALBATROS

 

MIA SEKULIĆ

Sombor, Srbija

 

Rođena 1990. u Somboru. Studentkinja četvrte godine holandskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu. Pisanje joj je hobi.

 

ŽIVOTNI VEK JEDNE SPAJALICE

 

 

Mala spajalica rođena je jednog hladnog oktobra 2012. u fabrici kancelarijskog materijala u Novom Sadu, u Srbiji. Nije dobila ni ime, ni prezime, već serijski broj 091470. Najbliži rod bili su joj spajalice 091471 i 091469. Nije išla ni u zabavište, ni u školu, već su je odmah spakovali u kutiju serije 091460-091480 i poslali u svet. Kutija serije 091460-091480 je stigla u knjižaru u Vasinoj ulici, u Beogradu. Ali je mala spajalica ugledala svetlost dana tek kad ju je kupila, zajedno sa ostalim potrepštinama za radnju, žena koja je radila u fotokopirnici. Sudbonosne reči za malu spajalicu bile su: „Hoćete da Vam zaheftam?“

„Ne, ne. Samo spojite.“ I baš u tom momentu, na fotokopiji lične karte i pasoša otpočeo je radni staž mlade spajalice.

Čovek, izašavši iz kopirnice, uputi se u poštu u Zmaj Jovinoj, noseći papire u ruci. Spajalica je u sudaru sa svetom upala u pravi ko- vitlac osećanja. Zbunjena, uplašena, uzbuđena, sretna gledala je automo- bile, zgrade, semafore, drveće, ljude, kučiće; cika, vika, cvrkut, sirene, škripanje, pištanje, sve, sve! Pravo bombardovanje informacijama koje samo pravi svet može da pruži. Čovek je ušao u poštu i prišao prvom slobodnom šalteru. Dok je savijao kopirane papire i stavljao ih u ko- vertu, spajalica sklizne na pult. „Dođavola.“, pomisli spajalica.

„Nisam ni izašla iz kutije serije 091460-091480, a već sam pala u zabo- rav.“ Ali čim se čovek okrenuo, spajalicu uze šalterska službenica i stavi je u fioku sa ostalim hemijskama, pečatima, uplatnicama, hefta- licama i po kojim selotejpom. Spajalica je u fioci upoznala razne druge spajalice. Neke su dolazile čak iz drugih zemalja! Pričale su doživljaje i iskustva iz svojih spajaličkih života. Jedna je rekla da je njome iz- vesni deda stalno čistio uši, druga da je neka žena njome čačkala zube, treća se kune da papir u životu nije videla i da ni ne zna šta je to, čet- vrta...

Nedugo zatim svetlost prodre u fioku uz reči: „Čekajte, daću Vam spajalicu.“ I spajalica 091470 se nađe na plaćenim računima jedne bake. Baka, došavši kući, skide mantil, maramu i spusti plaćene račune u korpicu na stolu u dnevnoj sobi, koja je posebno služila za - držanje računa. Uputila se u kuhinju da umuti šlag za kolače koje je sinoć na- pravila za svog dvadesetdvogodišnjeg unuka, koji joj je danas dolazio u posetu. On je došao kasno popodne i, kada je pojeo nekoliko kolača, nije više imao ideju šta da radi s rukama, a morao je bar nekako da se zabavi dok se pravio da sluša bakine priče. Spas mu pruži nekoliko spajalica u korpi na stolu, koja je isključivo služila za - držanje računa. On krene da se igra njima, da ih slaže, da pravi krugove i kvadrate od njih, sve usput klimajući mehanički glavom uz poneko: „Mhm... Stvarno? Kad to?“ U jednom momentu napravi od spajalica neku vrstu narukvice. Smat- rajući da je dovoljno čuo o komšinici Dari, podlo iskoristi bakinu dramsku pauzu i zahvali se na kolačima uz izgovor kako mora da ide, jer ima mnogo da uči.

Trljajući karmin sa obraza shvati da je mahinalno u džep stavio narukvicu koju je napravio od spajalica koje je našao u korpi koja je slu- žila za - držanje računa. „Odlično“, pomisli on. To veče se nalazio sa svojom novom devojkom. Sedeli su u „Korzu“ i pili kafu. On joj reče da ima poklon za nju i dade joj narukvicu od spajalica. „Čisto da znaš da sam mislio na tebe.“ Male srebrne spajalice, među njima i ona serijskog broja 091470, izmamiše devojci osmeh na lice, te ona ponosno stavi svoj novi ukras na ruku.

Nosila je „narukvicu“ punih mesec dana. Proteklo je celih mesec dana dok se prvi put nisu posvađali. Urlajući jedno na drugo preko mobilnog, stiskala je nervozno narukvicu u ruci, premeštajući je čas u levu, čas u desnu ruku. Histerično je sastavljala i rastavljala metalnu konstrukciju, dok joj na kraju u ruci nije ostala samo jedna spajalica, i to ona serijskog broja 091470. Uz reči: „Čekaj, čekaj! Šta si rekao?“, razvuče besno onu malu spajalicu i napravi od nje podjednako mali, metalni štapić. Sutradan ga je našla na podu i bacila u kantu za đubre.

Spajalica serijskog broja 091470 završila je u raju spajalica, jer je ispunila svoju životnu svrhu spajajući raznorazne papirne doku- mente, a da pritom njome niko nije čačkao uši, nokte, zube ili nešto što klasična, solidna, metalna spajalica ni u najcrnjem košmaru ne može zamisliti.