2013.

NAŠE KNJIGE - ALMANAHE "VETAR PO OCU" I "VEČITI RAM" MOŽETE KUPITI U BEOGRADU U SKC-u KNJIŽARA DELFI, Resavska 33

 

Deseta književna Kolonija pisaca dijaspore, Bijela 2013

PROMOCIJA ALMANAHA „VEČITI RAM“ Umetničkog udruženja „Milutin Alempijević“ iz Frankfurta na Majni, Nemačka

u Bijeloj i Tivtu na sajmu knjiga

 

Umetničko udruženje „Milutin Alempijević“ iz Frankfurta na Majni, Nemačka, održalo je promociju svog novog almanaha „Večiti ram“. Almanah je nastao kao odabir radova prispelih na raspisani međunarodni književni konkurs „BIJELA 2013“ našeg udruženja, i trajao je od 01. do 31. januara 2013.

 

Ovim konkursom odajemo počast književniku Milutinu Alempijeviću, po kome se i naše Udruženje zove, on je dugi niz godina proveo u Nemačkoj radeći u dopunskim školama za našu decu. Njegov nesebičan rad i posvećenost da okuplja ljude sa prostora bivše Jugoslavije u inostranstvu, i iz njih izvlači najtananije emocije iskazane kroz pesme, priče, putopise, aforizme, iznedrio je preko pedesetak knjiga pisaca dijaspore i iz matice u njegovom uredništvu. Osnivao je književne klubove sa svojim istomišljenicima širom Nemačke. Najpoznatiji su Jugoslovenska književna radionica i Sedmica, obe iz Frankfurta na Majni. Takođe je dugi niz godina održavao Međunarodnu koloniju pisaca dijaspore u gradovima Boke, u Crnoj Gori,

 

Naše udruženje je preuzelo na sebe obavezu da nastavi tamo gde je on stao.

 

Naime, na ovaj Konkurs se prijavilo sa svojim najboljim radovima preko 480 pisaca iz zemlje i dijaspore. U njemu su učestvovali pisci sa prostora bivše Jugoslavije kao i pisci iz dijaspore rasejani na skoro svim kontinentima. Osim iz Evrope javili su se naši pisci iz Amerike, Kine, Južne Afrike, sa Novog Zelanda, Australije, Kanade, Japana itd. Takođe su u ovom konkursu uzeli učešće i Nemci, Bugari, Rumuni i Grci.

Žiri u sastavu Dragana Olić, Kipar, Ivana Milutinović, Amerika i predsednik Vuk Krnjević, Srbija je uspešno obavio svoj posao. Kao rezultat nastao je novi almanah "Večiti Ram".

 

Naše Udrruženje je uložilo veliki trud i sredstva, i sve odabrane radove prevelo na nemački jezik. Prevodilac Vesna Barašin je uspešno prevela i poeziju i prozu.

 

Knjiga ima 506 strana i sa jedne strane su odabrani radovi na našem jeziku, a sa druge na nemačkom jeziku.

Namera nam je da ova knjiga posle promocije u Crnoj Gori nastavi svoj život u Evropi i predstavi se čitaocima Nemačke u Frankfurtu na Sajmu knjiga.

 

Za sada su održane dve književne večeri – promocije:

Jedna je bila 27.07.2013. u 20.30 h u Centru za kulturu u Bijeloj (slike možete pogledati ovde), a druga 28.07.2013. u 20.30 h u Tivtu na Sajmu knjiga (slike možete pogledati ovde).

Obe promocije su protekle u druženju autora koji su zastupljeni u knjizi.

 

Sajam knjiga u Tivtu je inače i, prvi koji se održava u ovom gradu. Vuk Krnjević, naš poznati književnik iz Beograda i Radomir Uljarević, direktor "Oktoiha" iz Podgorice podelili li su lepe trnutke sa učesnicima programa. Sajam knjiga u Tivtu je tio pravo mesto na kome se čula živa reč pisaca Radmila Knežević iz Budve, glumica i književnica koja je ujedno bila i medijator obe večeri, Uroš Vulinović, Nemačka, Eleonora Luthander, Švedska, Aleksandra Luthander, Švedska, Vjekoslav Vukadin, Holandija, Nikola Šuica, Francuska, Grujo Lero, BIH, Milica Papović, Tivat, Goran Radičević, Risan, Mileta Tomovič, Radovići, Vinka Perišić Šarenac, Bijela, Sanja Vilus, Budva, Zlatka Emesrsić,Promociji u Bijeloj prisustvovao je i Nikola Vukolić iz fondacije "Petar Kočić", BIH.

 

 

 

Umetničko udruženje Milutin Alempijević

Kunstverein "Milutin Alempijevic e.V.",

Frankfurt am Main